Gaji Pekerja WAJIB Dibayar Walaupun Premis Ditutup Sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan – Peguam Sumber Manusia - Kerjaya Harian

Breaking

Wednesday, March 18

Gaji Pekerja WAJIB Dibayar Walaupun Premis Ditutup Sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan – Peguam Sumber Manusia


Majikan wajib membayar gaji pekerja untuk tempoh dua minggu pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan yang berkuatkuasa 18 hingga 31 Mac ini.


Menurut peguam sumber manusia, Firdaus Zakaria, Perintah Kawalan Pergerakan dilaksanakan berlandaskan kepada tiga akta iaitu Akta Kerja 1955, Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 serta Akta Polis 1967 yang mewajibkan pekerja untuk berada di rumah.

Baca juga : Bantuan Sebanyak RM600 Sebulan Jika Pekerja Terpaksa Cuti Tanpa Gaji

Perintah Kawalan Pergerakan adalah arahan untuk semua pekerja bekerja seperti biasa, cuma bekerja dari rumah. Ia bukan pelepasan cuti. ia satu kaedah mengawal pergerakan pekerja sahaja.


Jadi pekerja perlu dibayar gaji seperti biasa, cuma soal elaun itu adalah perkara yang berbeza kerana ia bukan suatu kemestian untuk dibayar. Manakala bagi pekerjaan yang tidak boleh dilakukan di rumah seperti operator pengeluaran, pihak majikan wajib menanggung bayaran gaji untuk tempoh Perintah Kawalan pergerakan.

Arahan Perintah Kawalan Pergerakan perlu dipatuhi, contohnya pekerja kilang yang mesti berada di kilang, namun susulan arahan kerajaan untuk berada di rumah, mereka perlu berada di rumah masing-masing. Mereka mesti dibayar gaji dan tidak boleh dipotong.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam pengumuman pada Isnin berkata, hanya sektor kritikal sahaja dibenarkan beroperasi sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan.

Sektor itu merangkumi air, elektrik, tenaga, telekomunikasi, pos, pengangkutan, pengairan, minyak, gas, bahan api, pelincir, penyiaran, kewangan, perbankan, kesihatan, farmasi, bomba, penjara, pelabuhan, lapangan terbang, keselamatan, pertahanan, pembersihan, peruncitan dan bekalan makanan.

Sumber

No comments:

Post a Comment